Zwiedzaj z Funduszami - Platforma z atrakcjami województwa Podkarpackiego

Rozmiar czcionki

A- A A+

Kontrast

Strona główna Mapa atrakcji Pijalnia czekolady w Korczynie

Pijalnia czekolady w Korczynie

Rynek 18, 38-420 Korczyna

Przydatne informacje

Adres:

ul. Rynek 18

38-420 Korczyna

Adres e-mail:

biuro@mpelczar.pl

Telefon:

607 996 333

Opis atrakcji

Czekolada w tabliczkach, do picia, ale też….podziwiania. Do tego warsztaty, kino 3D i wszechobecny, wspaniały, kuszący zapach. Takie atrakcje czekają odwiedzających Pijalnię Czekolady Mirosława Pelczara w Korczynie koło Krosna.

Fabryka czekolady

Wielbiciele dobrej czekolady zwiedzając Podkarpacie koniecznie powinni tu zajrzeć. W samym centrum Korczyny, w kamienicy przy rynku działa Manufaktura z Pijalnią Czekolady. Mistrz Polski Cukierników Mirosław Pelczar stworzył miejsce o niepowtarzalnym klimacie. Zajmująca całe piętro, niemal 600 m2 pijalnia jest największą i jedyną urządzoną w takim stylu w Polsce, a nawet w Europie. Zwiedzający ma wrażenie, że wszedł do zaczarowanej fabryki czekolady. Co więcej może tu podczas warsztatów stworzyć własne czekoladowe przysmaki.

Czekoladowe cuda

Szeroka gama asortymentu obejmuje barwne tabliczki ręcznie robionej czekolady gorzkiej, mlecznej, białej i różowej ruby. Ta ostatnia produkowana jest z ziarna rubinowego kakaowca, dzięki czemu ma nie tylko niepowtarzalny smak i kolor, ale też jest zdrowa. Większość czekoladowych tabliczek zawiera owocowe, kwiatowe lub ziołowe dodatki. Wydaje się, że fantazja twórców jest nieograniczona.

W ofercie tej Manufaktury są też zachwycające figurki w  różnych kształtach, są tak piękne że żal ich próbować. Kuszą wyglądem czekoladowe kredki, buty, samochody, narzędzia, zwierzątka, radyjka, butelki czy cygara. Są też ręcznie robione praliny w wielu smakach oraz różne rodzaje czekolady do picia z wieloma dodatkami.

Unijne Fundusze wsparły stworzenie nowej marki „Chocolate & Tea of the World”. Mistrzowskie połączenie czekolady i herbaty to autorski pomysł Mirosława Pelczara. W tej linii dostępne są czekolady gorzkie, mleczne i białe, wzbogacane kawałkami karmelizowanej esencji różnego rodzaju herbat. Wśród propozycji smakowych jest czekolada z japońską herbatą matcha, esencja herbaty kwiatowej, owocowej, yerba mate oraz zielonej. A  oferowane dodatki to m.in. przyprawy korzenne, kwiat jaśminu, skórka cytryny czy liście mięty.

Wszystko tu powstaje według własnych receptur mistrza cukiernictwa, który komponuje i tworzy czekolady z najlepszych naturalnych składników. Wyroby z pewnością zaspokoją gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Jak powstaje czekolada?

Fabryka czekolady to znacznie więcej niż sklep i cukiernia. Mnóstwo dzieciaków i dorosłych z okolicznych szkół, uzdrowisk i turyści z całej Polski chętnie korzystają z odbywających się tu warsztatów. Poprzez zabawę i w praktyczny sposób poznają proces produkcji ulubionych przysmaków. Mogą m.in. obejrzeć filmy (także 3D) obrazujące historię i pochodzenie kakao oraz czekolady. Owoce kakaowca to duże strąki, które ścina się maczetami lub strąca kijami. Każdy z nich kryje około 20-30 nasion – ziaren kakaowca - zanurzonych w  słodkim białym miąższu. Wszystko nadal odbywa się ręcznie, a strąki rozcinane są maczetą.

Wśród atrakcji jest symulator wzrostu drzewa kakaowca. Można w ekspresowym tempie prześledzić, ile czasu potrzeba, by powstały ziarna. Jest także urządzenie do konszowania czekolady na oczach klientów. Krok po kroku widzowie śledzą, jak ziarno się mieli, praży, słowem jak przebiega cały proces produkcji do powstania gotowej tabliczki czekolady. Moment, na który wszyscy uczestnicy warsztatów czekają, to komponowanie własnych wyrobów. Uczestnicy mogą je stworzyć dodając owoce czy posypki. W  programie jest też degustacja czekolady i  zwiedzanie hali z  urządzeniami do jej produkcji. Dla młodszych dzieci przygotowano mały plac zabaw, a dla wszystkich fotobudkę.

Produkowane w firmie M.Pelczar Chocolatier wyroby można kupować na miejscu lub zamówić w sklepie internetowym. W ofercie są także wyroby personalizowane, na ich opakowaniach znajdują się zdjęcia wybrane przez kupującego. Manufaktura, podobnie jak jej właściciel byli wielokrotnie nagradzani. Mirosław Pelczar otworzył kolejne pijalnie czekolady w Sanoku i Rzeszowie.

Z miłości do czekolady powstała Manufaktura i Pijalnia, natomiast z pasji do motoryzacji powstała Galeria Samochodów. Mieści się nieopodal Pijalni. Są tu modele sportowe, wyścigowe, filmowe i bajkowe z lat 1928-2018.

Okrągłe metalowe urządzenie z metalowymi mieszadłami wypełnione brązowymi ziarnami kakaowca. Na urządzeniu czarna tabliczka z żółtym obramowaniem z napisem: Prażenie ziaren kakao
Na czerwonej, ceglanej ścianie wisi czarny szyld z napisem: Pijalnia czekolady M. Pelczar Chocolatier
Skomplikowana aparatura w kolorze złotym, z licznymi pojemnikami  ciśnieniowymi  połączonymi ze sobą złotymi rurami. W zestawie zegary ciśnieniowe i inne urządzenia pomiarowe. Czarna tabliczka z napisem: Mieszanie miazgi kakaowej z cukrem i mlekiem
Szerokie ujęcie z wnętrza zakładu. Wystrój industrialny z dużą ilością złotych rur, drewnianych industrialnych krzeseł i stolików. Ekspozycje z przeróżnymi wyrobami czekoladowymi.
Pokruszone kawałki czekolad w różnych kolorach, z bakaliami, położone w czarnych formach do tarty
Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności